Els productes i proveïdors externs de Cardedeu Autosuficient

Els pagesos del món veiem que l’ofici desapareix; tots sabem el perquè, però encara no és tot perdut. Quan el nostre esforç és agraït la pagesia reneix!

L’esforç passa, també, per acostar-nos al consumidor i permetre que aquesta estima per la terra s’encomani

*****************

A la Cooperativa Cardedeu Autosuficient s’ofereixen un conjunt de productes de consum a les famílies que l’integren: les cistelles de fruites i verdures, així com altres productes “externs”.

Per al seu subministrament, la cooperativa, a través de la comissió de productes externs, vetlla perquè els productes oferits acompleixin uns criteris que formen part de l’ideari de la pròpia cooperativa.

Criteris:

 • Proximitat (en un radi desitjable de 100 km)
 • Directament del productor
 • Artesà
 • A ser possible ecològic
 • Suport a petites explotacions
 • Suport a productors de la pròpia cooperativa

A continuació es detallen la procedència i les característiques i especificitats de cadascun dels productes que ofereix la cooperativa.

LES UNITATS FAMILIARS DE LA COOPERATIVA

Es tracta d’una unitat familiar de la pròpia cooperativa. La cooperativa prioritza la compra dels productes que puguin ser proveïts per les unitats familiars de la cooperativa. A data de març de 2013 són:

Verdura i hortalisses: Hort Phoenicurus (Mark i Gisela).

Fruita:

 • Roser de Can Mundet (pomes, préssecs…); procedència: Cardedeu
 • Llimones, taronges, mandarines, alvocats, aranges…; procedència: Castelló.

Pa i “panets”: Eulàlia i Andrés.

Ous: La cooperativa es proveeix dels ous dels galliners de la Gisela i el Mark i del galliner de la Maria, i es complementen amb el proveïdor extern de Can Maspons (Bigues i Riells). La casa pairal Maspons, del segle XVI, ha estat testimoni de l’aventura i en les tres hectàrees de terreny que l’envolten, més de 4.000 gallines privilegiades tenen sis corrals per aixoplugar-se, pasturen a cor que vols sota el marc incomparable dels Cingles de Bertí, mengen gra que no ha passat per químics ni pesticides i viuen una vida plàcida a canvi dels seus ous.

PRODUCTES EXTERNS

CARN DE VEDELLA, XAI i CONILL

Ecotall

Ecotall és una unió de pagesos i productors de carn ecològica 100%, amb barreja de llavors netes de contaminació transgènica, de la qual en formen part els proveïdors de carn de la cooperativa.

Tota l’explotació està concebuda seguint els criteris de sostenibilitat i harmonia amb el medi ambient. Els conreus i la cria d’animals segueixen el sistema ecològic certificat i la casa de l’explotació està reconstruïda seguint els criteris de bioconstrucció. Amb la cria de bestiar fan possible tancar el cicle per l’aprofitament dels recursos: una part de les terres les destinen a l’alimentació del bestiar (han recuperat llavors de lleguminoses autòctones antigues, com el fenigrec, l’erb o el moreu), i l’altre part al consum humà i com a factor de rotació bàsic (s’han recuperat cereals antics per fer farina de consum humà: espelta, kamut, xeixa i forment…). Agricultura biodinàmica [La biodinàmica és un mètode de treball on s’estableix una relació entre la terra i el cosmos, diferents variacions lunars amb combinacions de terra (arrel), aire (flor), aigua (fulla), foc (fruit).]

Producte: XAI

 • Nom del proveïdor: Cal Pauet (Ecotall)
 • Ubicació: Cal Pauet, Ctra. C-26, km 135
 • Municipi: L’Espunyola (08614)
 • Comarca: Berguedà
 • Telèfon: 938 23 02 52 / 650 12 23 65
 • Correu electrònic: dbover@gmail.com
 • Web: www.ecotall.com

Característiques de l’explotació i/o producció

Cal Pauet és el nom de la casa on fa més de nou generacions que treballen la terra (des del 1731). El 1994 van iniciar la reconversió a l’agricultura ecològica (amb certificació ecològica des de 1994).

Ramat de raça ripollesa, que surt a pasturar cada dia. Formen part de l’Associació de Criadors de Raça Ripollesa.

Producte: CARN

Característiques de l’explotació i/o producció

El Salt del Colom és una casa de pagès situada a l’Espunyola. Des de vàries generacions es dediquen a cultivar terres i a la cria de bestiar, sempre respectant l’entorn. L’any 2006 van decidir millorar la manera de treballar per poder oferir uns productes sense que hi intervinguessin ni adobs químics ni herbicides.

El producte que ofereixen és carn de vedella criada en camps i pastures de l’Espunyola,100% alimentada amb productes de casa. Explotació familiar de dimensions reduïdes.

Aquest producte està certificat i controlat pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Els ramats es crien en un ambient sa, en el qual la diversitat de cultius i pastures permet un bon desenvolupament del bestiar.

La vedella ecològica creix aprofitant les pastures naturals del medi on viu i la llet que li proporciona la seva mare. L’alimentació de les vaques de cria ecològiques es completa amb farratges i grans de cereals, que representa el 60% de la seva alimentació. Es tracta d’aliments que provenen de l’agricultura ecològica i que són, per tant, lliures de pesticides i d’adobs químics en el seu conreu. Aquest tipus d’alimentació respecta les necessitats de cada espècie. Carn lliure de residus medicamentosos.

Compten amb un obrador a la mateixa explotació on desfan les canals de forma artesana. Fan venda directa a l’explotació durant tot l’any. També venen a carnisseries i a menjadors escolars.

Producte: CONILL (Conill com Cal)

Engreixat amb pinso 100% vegetal complentat amb vitamines i minerals, sense medicaments ni productes transgènics.

POLLASTRE

 • Nom del proveïdor: Ecopollastre.cat
 • Municipi: Riudarenes (17421)
 • Comarca: Selva
 • Web: www.ecopollastre.cat (en construcció)

Característiques de l’explotació i/o producció

Ecopollastre.cat es dediquen a l’explotació ecològica de pollastres de raça rústica, dels quals obtenim carn d’alta qualitat, gustosa, tendre i amb el sabor tradicional. Des de la granja de Can Rechs, ubicada a Riudarenes, crien els pollastres en contacte amb la natura, respectant el cicle vital i de creixement de l’animal. (Certificació oficial de producte ecològic).

LLEGUMS I FARINES

 • Nom del proveïdor: Associació Agroecològica de Gallecs
 • Ubicació: Masia Can Jornet Xic
 • Municipi: Gallecs (08104)
 • Comarca: Vallès Oriental
 • Telèfon: 93 544 53 97
 • Correu electrònic: info@espairuralgallecs.cat
 • Web: www.aegallecs.cat

Característiques de l’explotació i/o producció

Gallecs és un espai rural de 733,52 hectàrees, que conserva els seus valors naturals i paisatgístics en un entorn altament antropitzat. La principal activitat de l’espai és l’agrícola, àmbit en el que s’està portant a terme la conversió a l’agricultura ecològica. És també, l’espai lliure referent, cultural i de lleure de les poblacions veïnes, i esdevé un pulmó verd al servei de la Regió Metropolitana de Barcelona i d’un entorn intensament urbanitzat de més de 150.000 habitants.

En aquest context, el model d’espai agrari per a Gallecs, es basa en una gestió més sostenible del territori, en termes mediambientals i econòmics, amb la voluntat de crear sinèrgies amb les terres de l’entorn, així com fer compatible el desenvolupament de les activitats culturals i del lleure amb l’activitat agrària. Només amb la gestió racional de l’activitat agrícola es podrà aconseguir la finalitat principal que és la preservació dels valors tan naturals com culturals d’aquest territori.

L’agricultura constitueix la major part de l’espai, amb una superfície de 535 hectàrees que representa un 75% del territori. Les masses boscoses ocupen 160 hectàrees que en representen un 14%. La resta, la formen les edificacions, els horts recreatius, els espais verds i els més de trenta quilòmetres lineals de camins.

El Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural de Gallecs n’és l’òrgan gestor. Està integrat per la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i els ajuntaments de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans.

La finalitat en la gestió de Gallecs és aconseguir un equilibri entre l’agricultura (element principal per a la sostenibilitat econòmica i social de l’espai), el medi natural i l’ús públic compatible amb el dos components anteriors.

Es potencia l’agricultura ecològica com a eina de desenvolupament productiu i compatible amb el medi natural del territori, amb l’obtenció de productes de qualitat i de proximitat destinats a l’alimentació humana, i el foment de la incorporació de joves pagesos. El 2011 Gallecs comptava amb 210 hectàrees en agricultura ecològica de les 535 ha de camps de conreu, essent un projecte pioner, innovador i de prestigi de Catalunya, que compta amb la col·laboració del grup de recerca d’agroecologia de la Universitat de Barcelona.

S’està treballant per a la recuperació i producció de varietats antigues de llavors locals i tradicionals i amb elles la biodiversitat al camp i la qualitat a la taula.

Els cultius extensius de secà són els dominants. S’hi conreen blats antics com la xeixa, l’espelta, el blat Montcada i el blat persa; lleguminoses, com ara la mongeta del ganxet (baluard Slow Food), el cigró menut i la llentia pardina, i també altres cereals com el sègol i l’ordi.

Als camps de regadiu es conreen les hortalisses fresques i de temporada.

Els productes de Gallecs tenen el certificat ecològic del CCPAE (Consell Català de Producció Agrària Ecològica) i es comercialitzen amb la denominació de la marca Producte de Gallecs.

ARRÒS

pals1

Característiques de l’explotació i/o producció

Es tracta d’una petita empresa familiar que es dediquen a cultivar, elaborar i envasar arròs. L’arròs és conreat per ells mateixos amb mètodes agroambientals (assecat al sol), elaborat amb delicadesa i envasat artesanalment sense cap colorant ni conservant.

Es troben al poble de Pals, on l’arròs, en èpoques no gaire llunyanes, fou el motor econòmic d’aquest poble, d’aquí la tradició arrossera que s’ha traspassat de pares a fills durant generacions. Pals compta amb un microclima ideal per al cultiu de l’arròs. Les terres regades i/o inundades pel riu Ter donen a l’arròs tots els nutrients necessaris que, units a una climatologia especial i un conreu acurat i respectuós amb el medi ambient, fan que aquest arròs tingui una qualitat immillorable. El cultiu és modern, però encara utilitzen la mà de l’home per herbejar, replantar i controlar els arrossars. La collita és totalment mecanitzada, amb maquinària especial, per tal de poder recollir tot l’arròs de forma ràpida i segura, a fi d’evitar la pèrdua de la collita per possibles aiguats de tardor. Assequen l’arròs a l’era, amb el sol com a font d’energia, tal com ho han fet els nostres avantpassats durant segles, aconseguint així una qualitat extraordinària, sense alterar el procés de latència natural del gra d’arròs, estalviant energia i sense contaminar el medi ambient.

(Des de la cooperativa estem demandant 2 de les 7 varietats d’arròs que cultiven. Excepcionalment, cap de les dues varietats és ecològica segons certificats estàndards, ja que el preu és molt elevat donat el fort components de mà d’obra que requereix. Tot i així des de la cooperativa s’aposta per aquesta explotació familiar i amb producció autòctona, que tot i no tenir el certificat es garanteix la seva qualitat i cura en la producció).

Arròs Bahia

arrosbahiaHa sigut la varietat d’arròs més conreada, no només a Pals, sinó a tot el país. Per desgràcia, actualment està en regressió perquè els arrossaires l’han substituït per varietats més modernes, molt més productives, i més resistents. És de gra gros, rodó i perlat, amb un gran poder d’absorció, li costa de covar-se i és ideal per fer arrossos caldosos (cassola o bullit) amb un temps de cocció de 12 a 14 minuts.

Arròs bahia integral

És de gra gros, rodó i perlat, només se li treu la pellofa en l’elaboració i conserva tota la fibra. Esdevé així un arròs molt nutritiu i gustós. Aconsellen menjar-lo només bullit i hauria de ser un aliment de consum diari per a tothom. Temps aproximat de cocció de 25 a 30 minuts.

PASTA

 • Nom del proveïdor: Natureco
 • Ubicació: Moià

Característiques de l’explotació i/o producció

Les pastes de Bonapasta d’espelta de Natureco (és la distribuïdora), formen part del projecte Unió local de desenvolupament Agrari del Moianès. Es tracta de la suma d’esforços d’agricultors i empreses del moianès, que ha arribat a convertir-se en un clúster de producció ecològica.

La iniciativa de Bonapasta sorgeix de la necessitat de substituir el productor italià que fins llavors era l’únic productor de pasta ecològica existent al mercat. Les pastes de Bonapasta són distribuïdes per Natureco a un gran nombre de supermercats ecològics.

L’espelta es una subespècie del blat tradicional però té més proteïnes, vitamines B1 i B2, minerals, fibres i carbohidrats. S’acostumava a cultivar en zones de climes humits com Astúries, Suïssa o el Tirol, però des de fa uns anys que també es cultiva a Catalunya.

TORTITAS” I GALETES DE CEREALS

FORMATGE

formatge

Formatgeria del Montseny

Producció de formatges al Parc natural del Montseny on s’hi elaboren formatges de llet crua produït per un ramat de 80 cabres alpines de pastures.

Formatges del Pujol

Situats al mas el Pujol de Dachs, una finca ubicada a les Llosses, al Ripollès, que tradicionalment s’ha dedicat a la producció de llet. Des de 1993 es dediquen a la producció de formatge com una manera de tancar el cicle de producció. Es tracta d’una producció artesana, ecològica i respectuosa amb l’entorn. L’objectiu és crear un vincle d’unió entre el productor i el consumidor final que permeti al productor obtenir un preu just i al consumidor final una seguretat i confiança en la procedència i qualitat d’aquell producte.

Compten amb un ramat propi d’unes 25 vaques que gaudeixen, lliurement, de pastura durant pràcticament tot l’any. La llet està certificada com a ecològica pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), amb el número de registre 1648-P. Treballen de forma integrada amb l’ecosistema agrícola, fomentant els cicles biològics naturals i mantenint i millorant la fertilitat de la terra a llarg termini.

Elaboren formatges artesans tant de llet crua com de llet pasteuritzada, bàsicament la producció es centra en els formatges madurats, però també produeixen formatges frescos i cremosos.

***********************

Mapa de la ubicació dels proveïdors (radi: 100 km)

mapa

       • Verdures i hortalisses: Km0 (CARDEDEU)
       • Ous: Km0 (CARDEDEU) i Km23 (BIGUES I RIELLS)
       • Fruita: Km0 (CARDEDEU); tric: Km200-250 (PAIS VALENCIÀ)
       • Pa: Km0
       • Farines i llegums: Km25 (MOLLET)
       • Pasta seca: Km45 (MOIÀ)
       • Galetes de cereals: km8 (DOSRIUS)
       • Pollastre: Km55 (RIUDARENES)
       • Formatge: Km35 (MONTSENY) i Km90 (RIPOLL)
       • Carn: Km95 (L’ESPUNYOLA)
       • Arròs: Km100 (PALS)

3 responses to “Els productes i proveïdors externs de Cardedeu Autosuficient

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s